Posts

Showing posts with the label dark-eyed junco

Dark-eyed junco.

Image
Rondeau Provincial Park, Ontario, Canada, April 13, 2025. A common winter visitor to the yard and water feature. Junco hyemalis   The oldest recorded Dark-eyed Junco was at least 11 years, 4 months old.  

Dark-eyed junco.

Image
We have a lot of juncos in the yard just now, up to 20+ feeding and getting water from the water feature. Rondeau Provincial Park, Ontario, Canada, January 17, 2025. Junco hyemalis The Dark-eyed Junco is one of the most common birds in North America and can be found across the continent, from Alaska to Mexico, from California to New York. A recent estimate set the junco’s total population at approximately 630 million individuals.  

Dark-eyed junco

Image
Rondeau Provincial Park, Jan 31, 2023. Canon R7. One of the regular species in the yard this time of year. Junco hyemalis Feeding Behavior Forages mostly while hopping and running on the ground. Sometimes scratches with its feet in leaf-litter or snow. Will come to bird feeders, but tends to forage on the ground under the feeding tray.

Singing in the bath.

Image
Dark-eyed junco in the water feature in the yard. Rondeau Provincial Park, Dec 3, 2022. Junco hyemalis. Juncos are the "snowbirds" of the middle latitudes. Over most of the eastern United States, they appear as winter sets in, and then retreat northward each spring. Other juncos are year-round residents, retreating into woodlands during the breeding season, or, like those of the Appalachian Mountains, moving to higher elevations during the warmer months.

Standing proud.

Image
Dark-eyed junco, Rondeau Provincial Park, Ontario, Canada, Mar 17, 2022. During the winter we had a large flock coming to the yard, now just a handful. They will disappear north soon. Junco hyemalis The Dark-eyed Junco is one of the most common birds in North America and can be found across the continent, from Alaska to Mexico, from California to New York. A recent estimate set the junco’s total population at approximately 630 million individuals. Source - Cornell Lab of Ornithology.

Dark-eyed junco

Image
Dark-eyed junco, Rondeau Provincial Park, Ontario, Canada, Oct 31, 2021. At a glance they can look grey and white but there is a little colour in there. Be kind, I am partially colour blind or if we are being fancy - colour perception disorder. Junco hyemalis The Dark-eyed Junco is one of the most common birds in North America and can be found across the continent, from Alaska to Mexico, from California to New York. A recent estimate set the junco’s total population at approximately 630 million individuals. source- Cornell Lab of Ornithology.

Dark-eyed junco

Image
April 20, 2020, Rondeau Provincial Park, Ontario, Canada. Another yard bird, not much colour around except for the goldfinches. Junco hyemalis Juncos are the "snowbirds" of the middle latitudes. Over most of the eastern United States, they appear as winter sets in, and then retreat northward each spring. Other juncos are year-round residents, retreating into woodlands during the breeding season, or, like those of the Appalachian Mountains, moving to higher elevations during the warmer months. source - https://www.allaboutbirds.org/guide/Dark-eyed_Junco/

Dark-eyed junco

Image
Junco, Rondeau Provincial Park, Ontario, Canada, Oct 7, 2017. Another pond visitor. Junco hyemalis The Dark-eyed Junco is one of the most common birds in North America and can be found across the continent, from Alaska to Mexico, from California to New York. A recent estimate set the junco’s total population at approximately 630 million individuals. source - https://www.allaboutbirds.org/guide/Dark-eyed_Junco/

Dark-eyed junco.

Image
Junco, Rondeau Provincial Park, Ontario, Canada, Oct 21 2018. Contemplating a dip in the pond. Junco hyemalis The Dark-eyed Junco is one of the most common birds in North America and can be found across the continent, from Alaska to Mexico, from California to New York. A recent estimate set the junco’s total population at approximately 630 million individuals. source - https://www.allaboutbirds.org/guide/Dark-eyed_Junco/

Junco

Image
Junco , a photo by ricmcarthur on Flickr. Dark-eyed Juncos are neat, even flashy little sparrows that flit about forest floors of the western mountains and Canada, then flood the rest of North America for winter. This one was on the fence at the visitor centre at Rondeau Provincial Park. The Dark-eyed Junco is a medium-sized sparrow with a rounded head, a short, stout bill and a fairly long, conspicuous tail. They are ground feeders who hop around looking for seeds. Junco hyemalis The oldest recorded Dark-eyed Junco was 11 years 4 months old.